Promene valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu

Datum objave: 10-10-2022


Narodna banka Srbije (NBS), od 1. novembra 2022. godine, na devizno tržište u Republici Srbiji uvodi dve nove valute: UAE dirham (valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata/UAE) i makedonski denar (valuta Republike Severne Makedonije).

Kako se navodi u obrazloženju, NBS se prilikom donošenja odluke o uvođenju UAE dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, rukovodila potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje između Republike Srbije i UAE.

Pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative "Otvoreni Balkan".

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu (od 1. januara 2023. godine), doneta je iz razloga što Hrvatska od 1. januara 2023. godine pristupa evro zoni, čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.