Izmene koeficijenata za obračun plata zaposlenih u javnim službama

Datum objave: 04-09-2023


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmenama Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama ("Službeni glasnik RS", broj 73/2023) kojom su uvećani koeficijenti utvrđeni za obračun i isplatu plata zaposlenih u prosveti - osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, kao i zaposlenima u učeničkom i studentskom standardu.

Uvećanje koeficijenata za obračun i isplatu plata za pojedina radna mesta izvršeno je kako bi se zajedno sa efektima planiranog povećanja osnovice od 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, u skladu sa propisima o budžetu, obezbedilo i povećanje plata pojedinih zaposlenih iznad iznosa minimalne zarade. 

Uredbom se menja i osnov za uvećanje koeficijenta za zaposlene u stručnim službama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i to za omogućavanje dostavljanja i obrade podataka iz baza podataka za potrebe drugih organa i organizacija.

Uredba stupa na snagu 9. septembra 2023. godine, a primenjuje se na obračun i isplatu plata počev od plate za septembar 2023. godine.